Översiktlig planering

Översiktlig planering handlar om att sätta övergripande långsiktiga riktlinjer för hur kommunen ska utvecklas när det gäller användning av mark och vatten, samt hur bebyggelse och infrastruktur bör utvecklas. Genom en översiktsplan formulerar kommunen tillsammans med andra intressenter hur vi vill se en önskvärd och hållbar framtid för kommunen och hur vi når dit.

Översiktsplanen är utställd på granskning mellan den 31 mars till den 1 juni 2025. Under denna period är det möjligt att lämna synpunkter på förslaget.

Förändringarna i översiktsplanen fokuserar främst på Växjö stadskärna och landsbygden, med syfte att skapa bättre vägledning för utvecklingen i linje med Hållbara Växjö 2030 och översiktsplanens utvecklingsinriktning. Även en del förtydliganden gällande viktiga planeringsförutsättningar har genomförts.

Så tar du del av förslaget

Utställning på Växjö stadsbibliotek
Under gransknigstiden kommer det vara möjligt att se förslaget presenterat som en utställning på Växjö stadsbibliotek, plan 3, Västra Esplanaden 7. Utställningen finns tillgänglig under bibliotekets öppettider.

Öppet hus - kom och träffa oss på Växjö stadsbibliotek!
Det kommer finnas möjlighet att träffa oss på plats för att få information och diskutera översiktsplanen vid två tillfällen. Det kommer att vara fokus på olika ämnesområden under dagarna där experter inom respektive område kommer att finnas på plats för att svara på dina frågor. Se tider och fokusområden här nedan. Men det går även bra att diskutera fritt kring översiktsplanen under dessa dagar.

Klockan 14:00 - 15:30: Landsbygd
Ett utav fokusområden för uppdateringen av översiktsplanen har varit landsbygden. Nu har du möjlighet att diskutera med kommunens tjänstepersoner hur det nya förslaget ser ut och vilka förändringar som genomförts. För att diskutera landsbygdsfrågor kommer kommunens landsbygdssamordnare, experter på förhandsbesked och planeringsarkitekter att finnas på plats.

Klockan 15:30 - 17:00: Hållbar mobilitet
Hur vi kan röra oss i samhället är avgörande för hur vår vardag fungerar och hur vi kan nyttja samhällets funktioner. En hållbar mobilitet främjar både folkhälsa, tillgänglighet och social samt miljömässig hållbarhet. Strateger för trafik och hållbara transporter samt planeringsarkitekter kommer att finnas på plats för att svara på dina frågor. Även representanter från Länstrafiken i Kronoberg kommer att vara på plats för att diskutera strategisk kollektivtrafikförsörjning.

Klockan 17:00 - 18:30: Stadskärnan
Kom och diskutera den framtida utveckling av Växjö stadskärna med oss. Det handlar både om hur vi kan bygga nytt och hur vi förhåller oss till kulturhistoriska värden. Allt för att skapa en attraktiv regional stadskärna. På plats kommer kommunens stadsarkitekt, kulturmiljöstrateg samt planeringsarkitekter att finnas för att svara på dina frågor.

Klockan 14:00 - 15:30: Träffa politiker från Växjö kommun
Passa på att träffa Växjö kommuns politiker för att diskutera det nya förslaget på översiktsplan.

Klockan 15:30 - 17:00: Vatten och avlopp
Vatten- och avloppsförsörjningen är helt avgörande för ett fungerande samhälle. Samtidigt som översiktsplanen är ute på granskning är även kommunens vattentjänstplan ute på granskning. Kom och diskutera hur vi bygger ut framtidens samhälle med fokus på vatten och avlopp med kommunens vattenstrateg, VA-strateg samt planeringsarkitekter.

Klockan 17:00 - 18:30: Klimat, blå- och grönstruktur
Ett stort fokus i framtiden kommer att ligga på att uppdatera och utveckla ställningstaganden kring grönområden, sjöar och vattendrag samt hur vi förbereder oss inför ett förändrat klimat. Nu har du möjlighet att diskutera dessa frågor med kommunens strategiska ekolog, vattenstrateg samt planeringsarkitekter i ett väldigt tidigt skede i processen.

Lämna dina synpunkter

Vi vill veta vad våra invånare tycker om uppdateringen av översiktsplanen. Hör gärna av dig till oss och lämna dina synpunkter genom att kontakta oss på nedanstående uppgifter. Synpunkter kan lämnas under perioden 31 mars till och med den 1 juni. Synpunkter kan lämnas via e-post eller brev.

E-post: info@vaxjo.se
Postadress: Växjö kommun, kommunkansliet, Box 1222, 351 12 Växjö

Frågor

Om du har frågor är du välkommen att kontakta planarkitekt Rasmus Leo antingen via e-post info@vaxjo.se eller telefon 0470-410 00.

Vad har hänt innan granskningen?

Inför granskningen av översiktsplanen har två samråd genomförts. Den ena med fokus på Växjö stadskärna och den andra med fokus på landsbygden. Det går att läsa mer om samrådsförslagen och samrådsförfarandet i samrådsredogörelsen.

De synpunkter som kommit in under samråden om landsbygden och stadskärnan både skriftligen och under platsbesöken har sammanställts i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen besvaras synpunkterna och de ändringar som genomförts sammanfattas.

Vad händer efter granskningen?

Efter granskningen så sammanställs inkomna synpunkter och de ändringar som dessa föranleder i ett så kallat särskilt utlåtande. Förslag till ny översiktsplan bearbetas inför att det slutligen antas av kommunfullmäktige. Överklagas inte översiktsplanen får den laga kraft tre veckor efter beslutet.

Gällande översiktsplan

Den gällande versionen av översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige i december 2021 och fick laga kraft den 31 oktober 2023.

En långsiktig ledstjärna

En översiktsplan är inte juridiskt bindande, men är en långsiktig ledstjärna som ger stöd och underlag för kommande planering, till exempel i bygglov Länk till annan webbplats. och detaljplaner Länk till annan webbplats.. Översiktsplanen ger invånare, näringsliv och myndigheter vägledning i hur kommunen kommer att ställa sig till olika förfrågningar.

Vad innehåller översiktsplanen?

Översiktsplanen beskriver hur kommunen vill utveckla staden, tätorterna och landsbygden. För att sätta dessa långsiktiga riktlinjer behövs en bild av den önskvärda framtiden och en strategi för hur vi når dit. I översiktsplanen formulerar kommunen tillsammans med andra intressenter hur vi vill se en önskvärd och hållbar framtid för kommunen och hur vi når dit.

Översiktsplanen i digitalt format

Översiktsplanen finns i en helt digital form, vilket gör att den ständigt hålls uppdaterad och aktuell. Att översiktsplanen är anpassad till en digital miljö ska underlätta att hålla den ständigt aktuell så att den kan ligga till grund för en samordnad strategisk planering för hela kommunen. Det gör också att den alltid finns tillgänglig för användaren.

Översiktsplanen som tryckt version

All text och alla kartor i den digitala översiktsplanen finns även som ett PDF-dokument som går att skriva ut. Observera att det är fördelaktigt att använda den digitala plattformen då innehållet är anpassat efter den interaktiva miljö som den digitala plattformen erbjuder.

Kontinuerlig översiktlig planering

Varje mandatperiod ska kommunen ta ställning till om översiktsplanen är aktuell eller behöver förändras. Det här innebär att översiktsplanen kommer uppdateras en gång per mandatperiod och således vara på samråd vart fjärde år.

Vårt arbetssätt

Genom att använda oss av ett kontinuerligt arbetssätt och en digital översiktsplan kan vi:

  • skapa en översiktlig planering med betydelse,
  • ständigt hålla översiktsplanen aktuell,
  • tillämpa och implementera översiktsplanen genom hela samhällsbyggnadsprocessen,
  • följa upp planering och genomförande som grund för förbättring,
  • skapa förutsättningar för involvering, påverkan och förankring för tjänstepersoner och politiker inom samhällsbyggnadsprocessen samt för externa aktörer och invånare.

Läs mer om kommunens arbetssätt med den översiktliga planeringen här. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 2 april 2025