Fyra fristadsförfattare i Växjö

Författare har varit och är fortfarande mål för hot och förföljelse. Växjö har varit fristad för förföljda författare sedan 2012. Här presenteras de författare som varit del av av fristadsprogrammet.

{"X":0.0925,"Y":0.0,"Width":0.56,"Height":0.99555555555555553}
Ceren Asli Aslan, Växjös fristadsförfattare

Aslı Ceren Aslan, fristadförfattare (2022-

Aslı Ceren Aslan är journalist och är Växjös fjärde fristadsförfattare. Hon har arbetat som chefredaktör för en tidning som främst fokuserar på mänskliga rättigheter, kvinnors kamp gällande jämställdhetsfrågor samt HBTQI+ frågor. Ceren har suttit fängslad i Turkiet i två och ett halvt år på grund av sitt journalistiska arbete.

Ceren är född och uppvuxen i Istanbul och har alltid brunnit starkt för frågor som rör mänskliga rättigheter. När hon först anlände till Växjö blev det en stor omställning från metropolen Istanbul till en betydligt mindre stad. Hon tycker dock att det är precis den plats hon behöver befinna sig på för att få sinnesfrid och lyckas skriva på ett ocensurerat sätt för första gången på många år.

– Här får jag för första gången uppleva yttrandefrihet i sin sanna bemärkelse, menar hon.

Ceren har under sin tid i Växjö skrivit en roman som heter ”Bara vi själva kan rädda varandra”. I november 2023 kom den ut på både svenska och turkiska.

Nasrin Madani, Iran (2012-2014)

Kommunens första fristadsförfattare var författaren och journalisten Nasrin Madani. Nasrin Madani har en mastersexamen i persisk litteratur vid Azad University i Teheran. Hon har skrivit romaner, noveller, artiklar och litteraturvetenskapliga arbeten. Sin första roman publicerade hon som sjuttonåring. Innan hon kom till Växjö skrev hon två novellsamlingar som förbjöds i Iran, på grund av sitt feministiska och politiska innehåll. I Sverige publicerades hennes första novellsamling på svenska 2014: Jag har passerat torra årstider.

Erol Özkoray, Turkiet (2015-2017)

Erol Özkoray är politisk författare och blev den andra fristadsförfattaren i Växjö. Özkoray har bland annat arbetat som Pariskorrespondent för Turkiets största tidning Hurriyet och som Turkietkorrespondent för spanska El País. Özkorays kamp för Turkiets demokratisering och medlemskap i EU resulterade i förföljelser från den islamistiska regeringen och den turkiska militären. Han har skrivit boken Fenomenet Gezi: Individualism och demokrati.

Maha Nasser, Jemen (2018-2020)

Växjös tredje fristadsförfattare heter Maha Nasser och kom till Växjö våren 2018 från Jemen. Där arbetade Maha som journalist och programledare med inriktning mot ungdomar och barn. När kriget bröt ut kunde Maha inte fortsätta arbeta som kvinnlig journalist och tvingades därför fly till Malaysia. Därefter fick hon genom ICORN möjlighet att komma till Växjö. Hon har skrivit boken En kvinnas synd.

Kontakter

Senast uppdaterad: 21 november 2023