Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program främst inom teknik- och naturvetenskap. Programmet ger en bred behörighet för fortsatta studier. 

YouTube Visningbild

Var med och forma framtiden

På Teknikprogrammet kombinerar vi teori och praktik på ett kreativt och inspirerande sätt. Vi arbetar ämnesintegrerat och har ett nära samarbete med näringsliv och universitet. Programmet ger dig en unik möjlighet att snabbare komma ut på arbetsmarknaden genom påbyggnadsutbildningen fjärde tekniska året. Vi gör dig förberedd för morgondagens utmaningar.

Här lär du dig

att identifiera behov, för att sedan översätta dem till en tjänst, produkt eller annan innovation. Kreativitet, nyfikenhet och experimenterande utmärker teknikprogrammet. Vi ger dig helheten genom att i årskurs 1 samverka och skapa inom klassen, för att i de senare årskurserna gå vidare till att planera och genomföra projekt i samarbete både med andra program och med näringslivet. Flera projekt som påbörjas i årskurs 1 fortlöper under hela gymnasietiden. Exempelvis arbetar vi med programöverskridande robotprojekt, såsom framtagandet av vårdrobotar med Vård- och omsorgsprogrammet och byggandet av tävlingsrobot för deltagande i den internationella robottävlingen FIRST Robotics.

Du får utveckla din förmåga att arbeta i processer och gå från idé till färdig produkt, tjänst eller app. Entreprenörskap och företagande är en viktig del av utbildningen, bland annat kommer du att få starta och driva ett UF-företag i årskurs 2. Årskurs 2 innehåller även ett större projekt inom din valda inriktning.

Teknikprogrammet är en del av Teknikcollege Kronoberg, som utgör en kvalitetsstämpel för utbildningen. Via Teknikcollege har vi dessutom tillgång till utbildningscentret EPIC, med modern utrustning som är relevant för programmet.

Inriktningar

Spetsutbildning inom teknikvetenskap

Spetsutbildningen i teknikvetenskap är för dig som vill satsa lite extra på ditt teknik- och matematikintresse. Du går på djupet i teknikkurserna, och får träna dig i att jobba i större projekt på samma sätt som en ingenjör. Utbildningen är riksrekryterande och bedrivs i nära samarbete med Linnéuniversitetet.

Läs mer om spetsutbildningen på gymnasieval.vaxjo.se. Länk till annan webbplats.

Design och produktutveckling

Här utvecklar du din kreativitet och förverkligar dina idéer till en verklig produkt/prototyp. Detta kommer du att arbeta med i designprocessen, där du får tillämpa dina kunskaper i materiallära, 3D-CAD, design och konstruktion.

Informations- och medieteknik

Här får du de senaste kunskaperna inom IT. Det innebär utveckling inom webb och programmering av exempelvis spel, appar och responsiva webbsidor. Du får även lära dig mer om datorns uppbyggnad och dess funktion både lokalt och i nätverk. Du kan dessutom få en snabbare väg till ett häftigt arbete inom IT-branschen genom påbyggnadsutbildningen fjärde tekniska året.

Produktionsteknik

Här får du lära dig om olika produktionstekniker, LEAN-konceptet och hur man planerar produktion. Undervisningen är både teoretisk och praktisk. I kursen produktionsutrustning får du utföra svetsning och skärande bearbetning. Du får även kunskaper i mekanik och elektronik. Vi har dessutom regelbundet utbyte med lokala tillverkande företag som vi samverkar med via utbildningscentret EPIC.

Teknikvetenskap

I en stimulerande miljö får du möjlighet att testa teorin i praktiken inom teknik, matematik och fysik. Vi undersöker framtidens teknik för ett hållbart samhälle. Vi planerar, genomför och tillämpar kunskaperna tillsammans. Likt de övriga inriktningarna så samverkar vi med näringslivet kring våra kunskapsområden för att stärka begreppen.

Efter programmet

Teknikprogrammet ger bred behörighet att söka till högskola och universitet. Du kan till exempel välja att utbilda dig till ingenjör inom olika branscher, eller till arkitekt, designer, lärare, programmerare, ekonom eller jurist. Du har även möjlighet att få jobb i teknikbranschen direkt efter examen.

YouTube Visningbild

Kontakter

  • Teknikum

    0470-419 00

    teknikum@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Gamla Norrvägen 6-8, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö kommun

    Teknikum

    Gamla Norrvägen 6-8

    352 43 Växjö

Senast uppdaterad: 21 november 2023