Tätorter

Här presenteras Växjös sex större tätorter med länkar till respektive orts hemsida.

Braås

Braås är beläget med underbar utsikt över sjön Örken – en del av Mörrumsåns fiskrika vattensystem. I samhället finns affärer och vårdcentral. Den kommunala servicen är omfattande med bland annat en F–9-skola. Sjösås äng, den gamla kyrkan och hembygdsparken med caféet är ett unikt kulturområde. Från detta kan man längs Örkens strand ta sig till Braås Park, ett natureservat med goda möjligheter till friluftsliv. Braås är dessutom huvudsäte för Volvo Construction Equipment som är världsledande på dumperstillverkning.

Besök Braås webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Ingela tycker om att bo i Braås.

Gemla

Gemla karakteriseras av en blandning av både tidlöshet och utveckling. Här finns plats för de kreativa företagen, där bland annat Micki leksaksindustri är en del av den framgångsrika entreprenörsandan som speglar byn. Här finns ett bra serviceutbud: affär, mack, förskola och skola, äldreomsorg med mera. Här finns också de unika besöksmålen där bågskytte från hästrygg, krydderi, chokladtillverkning, lantgård och viltrestaurang bara är en del av utbudet. Gemla når du bekvämt ifrån både Alvesta och Växjö. Med pendeln (tåg) tar det bara några minuter innan du kan uppleva den mångfald som präglar bygden.

Besök Gemlas webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Aron tycker om att bo i Gemla.

Ingelstad

Som en kil tränger Torsjöns södra spets in Ingelstads centrum. Här ligger Kvarndammen, omgiven av affärer, serveringar, vårdcentral och äldreboende. På andra sidan dammluckorna brusar forsen ner till Kyrksjön och övergår sedan i Skyeån som likt en blå pulsåder flyter förbi skolan och vidare genom det vackra odlingslandskapet. Intill Naturbruksgymnasiet reser sig Inglinge hög där legendens Kung Inge ligger begravd. Hans minne firas årligen med en heldag av festligheter.

Besök Ingelstads webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Inger och Tommy tycker om att bo i Ingelstad.

Lammhult

Lammhult ligger i kommunens nordligaste del och omges av en aktiv och levande landsbygd. Mest känt är kanske Lammhult som centrum för Möbelriket. En lång tradition av möbeltillverkning har skapat ett rikt utbud av möbel- och designföretag som lockar många besökare till orten. Här möts man också av vacker natur med lövträd och sjöar som inbjuder till friluftsliv. På orten finns serveringar av olika slag som caféer, pizzeria och värdshus. Du tar dig enkelt till Lammhult med tåg, buss eller bil och på orten finns grundläggande service som mataffär, bank, vårdcentral, förskolor och F-9-skola. Dessutom finns ett aktivt föreningsliv och hälsoarenan med utomhuspooler och intilliggande motionsspår. I området finns besöksmål som Singoallas grotta i Lädja, känd från Victor Rydbergs roman och i författaren Elin Wägners hus Lilla Björka i Berg finns böcker, brev, fotografier och andra minnessaker från hennes liv.

Besök Möbelrikets webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Per-Olof tycker om att bo i Lammhult.

Rottne

Mitt emellan fiskrika Innaren och Sörabysjön ligger Rottne – ett modernt villasamhälle med komplett service, välutbyggd barnomsorg och ett rikt föreningsliv. I centrum finns affärer, restaurang och vårdcentral. Till ortens särprägel hör ett aktivt näringsliv som bidrar till att bygden sjuder av liv. I det omedelbara omlandet finns många härliga utflyktsmål, till exempel slussområdet i Åby och det natursköna Tolg. Med täta bussförbindelser tar man sig snabbt till Växjö.

Besök Rottnes webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Aina tycker om att bo i Rottne.

Åryd

I Åryd kombineras villabebyggelse med äkta landsbygdskänsla samtidigt som man har Växjö på mindre än en kvarts avstånd. I centrum finns affär och F–6-skola. Samhället ligger vid Årydsjön och kantas av en dynamisk företagsby och ett mycket välbevarat bruksområde. Här finns en unik miljö, bland annat med en noggrant renoverad masugn och stiltroget byggda lägenheter. Det gamla bruket sjuder av caféverksamhet och annan aktivitet, till exempel den stora sommarfesten i augusti.

Besök Åryds webbplats här.länk till annan webbplats

Här kan du läsa vad Jimmy och Anna tycker om att bo i Åryd.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2017
Trafik och stadsplanering