Mat och hållbara måltider i skola och förskola

Det är Växjö kommuns måltidsorganisation som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.

Växjö kommun har högt satta mål kring mat och måltider. Måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse, den goda måltiden ska bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och till goda utbildningsresultat.

Växjö kommun vill också ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsorganisationen arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Kött och fisk väljs med omsorg

Köttet och fisken som köps och tillagas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. 97 procent av allt kött som köptes in 2017 var svenskt.

Ekologiskt och närproducerat

Måltidsorganisationen väljer så ofta som möjligt varor från ekologisk odling och djurhållning. För att undvika onödiga transporter, handlar vi så ofta vi kan mat från producenter som finns inom en 15 mils radie.

Till och med kvartal 3 2018 var 57 procent av alla måltidsorganisationens köp ekologiska och/eller närproducerade. Målet är att den siffran år 2020 ska vara 80 procent.

Mer grönt och mindre kött

Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Därför används alltmer grönsaker, baljväxter och bönor i matlagningen. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa matsedlar. Valfrihet är viktigt och alltfler elever kan idag välja ett vegetariskt alternativ varje dag i skolan. En dag i veckan serveras enbart vegetariskt.

Råvaror efter säsong och förnuft

Alla råvaror finns inte i obegränsad mängd, på nära håll, året om. Växjö kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Så lite svinn som möjligt

En av de viktigaste sakerna när det gäller matens klimatpåverkan är att minska svinnet. För måltidsorganisationen innebär det att inköp planeras noga och att de råvaror som köps in också används. Gästerna i matsalarna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.   

Mat lagad från grunden

Växjö kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde. Växjö kommun har valt att använda sig av Livsmedelsverkets definition som innebär att ”mat lagad från grunden” är mat lagad från råvaror. Med råvaror menar vi livsmedel som inte värmts upp eller tillagats i förväg. Måltidsorganisationens mätningar visar att drygt 80 procent av maten i köken, är lagad från grunden.

Matsedel och mellanmål

Växjö kommun arbetar kontinuerligt med matsedlarna för att få variation och maträtter som både uppskattas av matgästerna, är näringsriktiga och hållbara.

Grundskolor och förskolor har en gemensam grundmatsedel som de flesta köken följer. Köken gör i vissa fall förändringar från grundmatsedeln eftersom köken har olika möjligheter att laga olika typer av maträtter. Anledningen till att vi har gemensamma matsedlar är att du som barn eller ungdom i Växjö kommun ska få likvärdig kost oavsett var du går i skola eller förskola.

Fyra dagar av fem serveras fisk, kött eller fågel. En dag per vecka serveras vegetarisk mat.

På de flesta skolor finns två olika alternativ varje dag, varav ett är vegetariskt. 12 000 av kommunens 13 500 elever erbjuds varje dag två alternativ i skolrestaurangen. Du som har en specialkost eller annan kost erbjuds en maträtt som är anpassad för dina särskilda behov. 

Det finns också gemensamma riktlinjer för vilket utbud som finns på salladsborden och hur frukost och mellanmål ska se ut för att ge tillräcklig näring och energi.

Vad blir det för mat?

Matsedeln för din skola eller förskola ser du enklast i appen Skolmaten som du enkelt laddar ner till din smarta telefon. Skolorna och förskolorna har också matsedlarna på sin webbplats.

Specialkost eller annan kost

Specialkost i Växjö kommun ges enbart till barn, elever och personal som behöver annan kost för att de är allergiska eller har en intolerans. Vid behov kan måltidsorganisationen begära att få se läkarintyg alternativt kostintyg. Intyget ska vara skrivet av en legitimerad läkare, legitimerad sjuksköterska eller legitimerad dietist och ange allergi eller intolerans.

För det Växjö kommun kallar ”annan kost”, det vill säga laktosfri kost, vegetarisk kost och kost utan fläskkött, behöver inte läkarintyg eller kostintyg visas upp. Denna typ av kost erbjuds varje dag även om det behöver anmälas i e-tjänst eller på blankett för att rätt mängd ska lagas. Du som har en specialkost eller annan kost erbjuds enbart en maträtt varje dag, som är anpassad för dina särskilda behov. 

Av religiösa skäl erbjuder Växjö kommun kost utan fläskkött. Vi erbjuder inte halalkött, kosher eller övriga önskemål om ändrad kost utan hänvisar i dessa fall till den vegetariska kosten.

Om ett barn har behov av annan kost på grund av särskilda skäl, till exempel en neuropsykiatrisk diagnos där matsituationen leder till svårigheter, kontaktar vårdnadshavare förskolechef/rektor som kontaktar respektive enhetschef inom måltidsorganisationen.

Synpunkter

Har du några frågor eller synpunkter kring maten som serveras i skolan, förskolan eller där du bor, är du alltid välkommen att höra av dig till Växjö kommuns måltidsorganisation. Synpunkterna är en av de delar vi tittar på när vi utvecklar matsedeln. Om vi får många negativa synpunkter på en rätt tar vi bort den eller ändrar receptet. Om vi får många positiva synpunkter på en rätt ser vi till att den återkommer.

Enkät om skolmaten och måltidsupplevelsen

Alla elever i årskurs 4, 8 och årskurs 2 på gymnasiet får under höstterminen svara på en enkät om vad de tycker om skolmaten och upplevelsen av matsalen. Frågorna handlar om vilka rätter eleverna vill ha kvar på matsedeln. Genom svaren från enkäten kan måltidsorganisationen sedan mäta hur nöjda eleverna är med den mat som serveras, vad som är bra och vad som kan bli bättre.  Men menyerna kommer alltid att innehålla en variation av både fisk, vegetariskt, soppa, kött, kyckling och korv.

Fakta om måltidsorganisationen

Varje dag lagar måltidsorganisationen cirka 22 300 portioner mat. Det finns totalt 105 kök runt om i kommunen. Det finns tre olika slags kök:

  • 53 stycken tillagningskök - lagar mat och levererar huvudkomponent till mottagningskök och komplett måltid till serveringskök.
  • 25 stycken mottagningskök - tar emot måltidens huvudkomponent från sitt tillagningskök. Tillagar potatis, pasta, ris och sallad, samt frukost och mellanmål.
  • 27 stycken serveringskök - tar emot varm komplett måltid och sallad från sitt tillagningskök. Tillagar frukost och mellanmål.

I måltidsorganisationen arbetar 290 tillsvidareanställda som planerar måltiderna, köper in råvaror och lagar mat till barn, ungdomar och omsorgstagare. Växjö kommuns måltidsorganisation köper varje år in livsmedel för cirka 60 miljoner kronor.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2018
Förskola och skola